Familjen Trapp

Bakgrund

Sound of Music är en musikal som handlar om Maria (blivande von Trapp) och familjen von Trapp, i synnerhet pappan Georg von Trapp. Musikalmanuset är baserat på Maria von Trapps memoarer, som släpptes 1949 som The Story of the Trapp Family Singers. Musikalen blev tillslut filmmusikal, och det är nog denna som de flesta tänker på när de hör Sound of Music. Familjen von Trapp har alltså funnits på riktigt, vilket gör historien ännu mer spännande. Även om inte exakt allt som händer i filmen har hänt i verkligheten, så finns det ett element av sanning där bakom, som allt baserar sig på.

Georg von Trapp

Pappa i familjen, marinofficer, med det fullständiga namnet Georg Ludwig von Trapp, gifte sig 1911 med Agathe Whitehead. Tillsammans fick de sju barn, innan Agathe tragiskt dog i scharlakansfeber 1922, lämnande en förkrossad familj bakom sig. Det var först då som familjen flyttad till villan i Salzburg, där de sedan kom att leva under större delen av sina liv. 1926 insjuknade en av döttrarna i familjen, liksom sin bortgångna mamma, i scharlakansfeber. Det var en traumatisk tid för familjen, eftersom sjukdomen påminde om deras sorgliga historia. Dottern, som för övrigt hette Maria, kunde inte vara i skolan under tiden då hon var sjuk, så man anställde en kvinna – också hon vid namn Maria, och med efternamnet Kutschera – för att ta hand om, uppfostra och skola henne. Maria Kutschera kom sedan att gifta sig med Georg, och de fick ytterligare tre barn ihop.

Maria Kutschera/von Trapp

Maria växte upp i Wien i Österrike, där hon också föddes år 1905. Hennes mor dog då Maria vara bara två år, och pappan ville inte ta hand om henne ensam, utan lämnade bort henne till sin kusin. Efter en hård uppväxt, blev hon under tidig ungdom vid ett tillfälle dragen till religionen, och började på så vis tidigt odla en dröm om att bli nunna. När hon var bara 18 år gammal, så anslöt hon sig till klostret Nonnberg i Salzburg. Hon hade dock svårt att anpassa sig till det strikta klosterlivet, och när Georg von Trapp och hennes vägar möttes skulle hon aldrig mer återvända till klostret. De gifte sig, med Nonnbergs abbedissas välsignelse 1927. Maria var då 22 år och Georg 47.

Familjen von Trapps öden

Rosemarie, Eleonore och Johannes, det är namnet på de tre barn som Georg och Maria von Trapp fick ihop, och som utgjorde ytterligare delar av familjen von Trapps nu 12-medlemmarsfamilj. De var mycket musikaliska, liksom i filmen, och sjöng ofta på olika tillställningar som ägde rum runt om i Salzburg. Nazisterna tågade in i Österrike 1938, och Georg kommenderades in i armén. Som före detta kapten skulle han skydda sitt land. Han ville dock hellre skydda sin familj, och de flydde över Alperna in i Italien, och vidare till USA. Tolv stycken, mycket dramatiska livsöden. En bättre passande verklig historia för en musikal får man leta efter. Kanske ligger här nyckeln till den senares framgång.