Inspelningen av Sound of Music

Robert Wise och den ursprungliga planens krackelering

Sound of Music både utspelar sig och är inspelad i Salzburg. Robert Wise regisserade och producerade den, och under 1963 började skapandet av vad som har kallats den mest framgångsrika musikalfilmen någonsin. Wise tänkte sig att inspelningen skulle ta sex veckor, och inte mer – det var mer än 250 människor i teamet, och alla kostade pengar, så det hela var från början en dyr affär. Allting var planerat i detalj, och schemat var hektiskt, men som så ofta kommer det oförutsedda faktorer med i spelet, som förlängde projektet. Istället för sex veckor blev det elva, och allt på grund av det ökända Salzburgska regnvädret. Robert Wise är en namnkunnig regissör, och har förutom Sound of Music regisserat Gatans Kung från 1956, Mannen från Mars från 1951 och Star Trek från 1979. Bland många andra.

Där det utspelar sig

Man valde ett ställe som heter Frohnburg Castle, ett slott från 1600-talet i Salzburg utkanter. Här skulle de scener som utspelade sig framför familjen von Trapps hus spelas in. Det var svårt att få tiden att räcka till på grund av vädret, så man var tvungen att förlägga många av de scener som kunde spelas in inomhus till en början av inspelningen, medan utomhusinspelningarna var tvungna att skjutas på. När det väl blev vackert väder så passade man på att spela in näst intill alla utomhusscener, mellan regnskurarna.

Som det brukar bli i en filminspelning som ska spelas in utomhus, när vädret inte riktigt räcker till, och det är många människor som ska medverka, blev det också lite krisartat när man skulle spela in ett uppträdande av familjen och många människor skulle sitta i sommarkläder i publiken. Temperaturen låg på knappt över 0 grader!

Fortsatta problem och Julie Andrews mest kända scen

En av de legendariska scener som många troligen tänker på när de hör Sound of Music är öppningsscenenen, där Maria springer omkring i Alperna. Scenen spelades in på ett berg, från helikopter, och man hade stora problem med att lyckas med denna scen. Regissören ropade instruktioner till Julie Andrews, som hade svårt att över huvud taget stå upp, på grund av helikoptervingarnas hårda vindstötar.

Filmens framgångar

Man lyckades efter många motgångar ändå få ihop en film, och idag är Sound of Music erkänd som en av de absolut mest framgångsrika musikalfilmerna någonsin. Den hade premiär i USA 1965, och belönades med fem Oscars och två Golden Globes. Budgeten låg på 8,2 miljoner dollar och till slut drog man in dryga 286 miljoner dollar. Det var alltså både en vinsthistoria vad gäller den kritikerrosade utgången, och ett ekonomiskt vinstkalas. Sound of Music fortsätter att älskas än idag, och sätts upp på musikalscener världen över, såväl som ses som film om och om igen. Se den, det är filmhistoria!