Olika versioner av filmen

Den första filmen som gjordes av Sound of Music är också den som är mest känd. Julie Andrews och Christopher Plummer spelar huvudrollerna, och filmen spelades in i Salzburg, där den riktiga historien också utspelade sig. Filmen är nämligen baserad på riktiga händelser, om människorna med samma namn som rollkaraktärerna och deras livsöden. Maria von Trapp skrev sina memoarer och lät dem ges ut 1949, på svenska under namnet Den sjungande familjen Trapp. Maria gick efter en lång övertalning, med på att sälja manuset till Wolfgang Reinhardt för 9 000 dollar. Två tyska filmer gjordes 1956 och 1958, baserade på hennes berättelse, men innan dess hade hon nekat till Hollywoods erbjudande om att köpa manuset. Det var alltså redan från början många som var intresserade av historien.

Sound of Music på Broadway

1959 sattes den första musikalen upp, med manuset till Sound of Music. Det var naturligtvis på Broadway det hela hände, på Lunt-Fontanne-teatern och sedan Mark Hellinger-teatern. Oscar Hammerstein och Richard Rogers var de som gjorde text respektive musik. Mary Martin och Theodore Bikel spelade huvudrollerna, och musikalen prisades med inte mindre än fem Tony Awards. Musikalen spelades i hela fyra år, och 1 443 föreställningar allt som allt. Det är en av de verkligt stora musikalsuccéerna i musikalvärlden.

Sound of Music efter Broadway

Musikalen sattes upp i London 1961 första gången, på Palace Theatre, och har sedan dess spelats många gånger om i London, i USA på Broadway och världen över på olika musikalscener. Filmatiseringen av Sound of Music kom redan 1965, och kanske är det denna som har fått mest genomslag. Här är det Julie Andrews och Christopher Plummer som spelar huvudrollerna, och filmen är inspelad i Salzburg, där den också utspelar sig. Det är inte omöjligt att en del av dess framgångar kommer av denna direkta autenticitet, redan i produktionen. Robert Wise regisserade, och manuset skrevs av Ernest Lehman. Den blev också flerfaldigt prisbelönad med flera Golden Globes och Oscars. En lite rolig kuriosa är att Sean Connery var tilltänkt för rollen som Georg von Trapp. Åtminstone var det regissörens vilja. Att det istället blev Christopher Plummer är nog idag så pass förknippad med rollen, att det är svårt att tänka sig någon annan.

Sound of Music i Sverige

Musikalen fortsätter att sättas upp på stora musikalscener, inte minst i Sverige, där vi har en fortsatt historia av Sound of Music-uppsättningar. 1993 sattes den upp i Stockholm, och då spelade Tommy Körberg Georg von Trapp, och Carola Häggkvist fick rollen som Maria. Den nyaste uppsättningen i Sverige pågår för fullt på Nöjesteatern i Malmö. I rollerna finner vi Elisa Lindström som Maria, Christopher Wolter som Kapten von Trapp, Sofie Lindberg och Elsa Schraeder, och Anders Aldgård som Max Detweiler, bland många andra. Men hur ser framtiden ut för Sound of Music? Kommer den fortsätta att sättas upp? Ja, det finns inget som tyder på att intresset börjar blekna. Folk fortsätter att älska Sound of Music.