Skådespelarna i originalfilmen

En kassako baserad på riktiga händelser

Både Maria von Trapp och kapten Georg von Trapp har funnits på riktigt, och de memoarer som Maria skrev om sig och sin familj, Den sjungande familjen Trapp, var underlag till två tyska filmer, innan de blev musikal på Broadway och till slut musikalfilm. Den senare är den mest framgångsrika musikalfilmen någonsin. Nedan får du vet mer om skådespelarna och deras roller i filmen.

Julie Andrews som Maria von Trapp

Von Trapp är det namn som Maria – både filmens och verklighetens Maria – tar när hon gifter sig med Georg med samma efternamn. I början av filmen heter hon fortfarande Maria Kutschera, och hennes resa tar sin början i klostret Nonnberg i Salzburg , Österrike där hon önskar bli nunna. Abbedissan, som spelas av Peggy Wood, tycker inte att hon passar som nunna, utan att hon hade gjort sig bättre som guvernant för barnen von Trapp. Hon bär på en inre glöd som inte passar sig i ett strikt kloster; istället borde hon vara där hon kan göra det bästa av sin personlighet. Det är trots inte alla som passar in i ett kloster. Hos barnen von Trapp, som har lidit av en bristfällig uppfostran, och är vilda och oregerliga, gör hon snart succé. Hon lyckas binda dem till sig och skapa en fungerande relation, vilket är precis vad de moderlösa barnen behöver. Julie Andrews gör den berömda rollen som Maria von Trapp i originalfilmen Sound of Music. Hon är en brittisk skådespelerska född 1935, och har förutom rollen som Maria i Sound of Music spelat huvudrollen i Mary Poppins från 1964, Moderna Millie från 1967, Victor/Victoria från 1982, och en av huvudrollerna i En prinsessas dagbok från 2001. Och många fler. Hon är en av de största filmstjärnorna vi har, och har trots sin imponerande ålder på 82 år, fortfarande en pågående karriär. Senast har hon spelat i TV-serien Julie’s Greenroom som Ms. Julie, och gett rösten till karaktärer i Dumma Mig-filmerna och Shrek.

Hon har på senaste tiden uttalat sig i vissa politiska frågor. Bland annat har hon uttryckt kritik mot USA:s utgång ur Parisavtalet, som sätter gemensamma utsläppsmål nationer emellan. Hon skrev också, tillsammans med sin dotter Emma Walton, en kolumn för CNN där de försvarar konstämnet i grundskolan, som ett svar på president Donald Trumps förslag att rationalisera bort ämnet som en del i ett program av skattesänkningar.

Christopher Plummer som Georg von Trapp

Kapten Georg von Trapp har också funnits på riktigt, och var, precis som i filmen, Marias arbetsgivare som far till barnen hon tog hand om, samt pensionerad kapten och änkling till barnens mor. Christopher Plummer spelar Georg von Trapp, och det är en av de absolut största rollerna han har haft, men långt ifrån den enda. Han har figurerat i en lång rad med filmsuccéer. Förutom Sound of Music från 1965, har han spelat i Generalernas Natt från 1967, A beautiful Mind från 2001, National Treasure från 2004, och Girl with the Dragon Tattoo från 2011. Bland många andra.

Plummer belönades 2011 med både en Golden Globe och en Oscar för bäste manlige biroll, för sin insats som Hal i Beginners. Han var då 82 år, vilket är den högsta ålder någonsin för en skådespelare att få en Oscar. 2010 nominerades han rollen som Lev Tolstoj i filmen The Last Station, både på Oscarsgalan och Golden Globe-galan. Förutom Christopher Plummer och Julie Andrews, finns det en del kända namn i skådespelarlistan till Sound of Musik. Eleanor Parker gör rollen som den svartsjuka baronessan von Trapp, och Richard Haydn spelar Max Detweiler med sitt karaktäristiska sätt.